Teknoloji

in4startups, startup’ların sürdürülebilirliğini ölçen bir analiz geliştirdi

KOBİ’ler gibi ekonominin can damarı haline gelen sayıları her geçen gün artan startup’lar da sürdürülebilir bir gelecek açısından kilit rol oynuyor. Girişimlerin ticarileşmesini hedefleyen in4startups, sürdürülebilirlik manifestosu hazırladığını duyurdu. Platform, işletmelerin sürdürülebilirliğini ölçen yeni bir analiz aracı geliştirdiğini de duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı UNDP’nin yayınladığı verilere göre, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ulaşmak için tüm departmanlardaki yıllık yatırım ihtiyacının yaklaşık 5 ila 7 trilyon dolar arasında olduğu varsayılmaktadır. UNDP, gelişmekte olan ülkelerin tek başına SDG yatırımlarında yıllık 2,5 trilyon dolarlık büyük bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu açıklıyor. Daha yaşanabilir bir gelecek için her kişi ve kuruma değerli sorumluluklar düşerken, startup ekosistemi de SKA’lar üzerinde çalışıyor.

Girişimlerin ticarileşmesini ve yatırımcılarla buluşmasını sağlayan dijital hızlandırma platformu in4startups, sürdürülebilirlik manifestosunu yayınladı. 2022 yılında Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy tarafından kurulan platformun, işletmelerin sürdürülebilirliğini ölçen bir etki analizi geliştirdiği de açıklandı.

BM çerçevesine uygun manifesto

Konuyla ilgili açıklama yapan in4startups Kurucuları Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy, sürdürülebilir bir gelecek için girişimcilik ekosisteminin büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu nedenle ‘in4startups Sürdürülebilirlik’ adı altında kendi taahhütlerimizi yayınladık. Manifesto’ SKH’lere katkıda bulunmak için.” Manifesto, her iki In4startup’ın da uyacağı taahhütleri içerir ve birlikte çalıştığı teşebbüslere uymalarını tavsiye eder. BM SKH’lerinin çizdiği çerçeve ile şekillenen manifesto 14 unsurdan oluşuyor.

Girişimler etki analizi yapabilir

Bugüne kadar yüzlerce startup ile çalışan in4startups, analizi önce kendisine uygulayarak hangi SDG’lerin ve bunların ne kadar örtüştüğünün haritasını çıkardı. Analizi kullanan start-up şirketler, BM’nin 17 SDG’sinden hangilerinin faaliyet yürüttüğünü de belirleyebiliyor. SKH tespiti sonrasında kurumsal sürdürülebilirliğin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlardaki etki yüzdesini ölçmek mümkündür. Etki analizi sonuçları, 17 SDG’ye uygun olarak görselleştirilir ve raporlanır.

“Girişimcilik dünyanın gidişatını derinden etkiliyor”

Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy sözlerini şöyle bitirdiler: “Ana faaliyet alanımız olan hızlandırma programları ile işletmelerin ticarileşmesini ve yatırım bulma sürecini kolaylaştıran hizmetlerimizin sektörümüzün daha da ileriye taşınmasında kilit rol oynadığına inanıyoruz. ülkemiz ve dünyamız daha yaşanabilir bir yer. Çünkü biliyoruz ki girişimcilik sadece ticari bir faaliyet değil, bu alandaki çalışmalar, yenilikçi iş modelleri ve ortaya çıkan ürün ve hizmetler sonucunda büyük bir ekosistem oluşuyor. Girişimciliğin dünyanın gidişatını derinden etkileyen çok değerli bir faaliyet olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle kendi faaliyetlerimizin ve geliştirdiğimiz iş ve hizmetlerin girişimcilik ekosisteminin gelişimine ve dolayısıyla dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirmesine katkı sağladığını düşünüyoruz.

haber-caldiran.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu