Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Güçlü ve büyük Türkiye kimseyi geride bırakmaz
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “6 Şubat depremiyle birlikte güçlü ve büyük Türkiye’nin kimseyi geride bırakmadığını ve bırakmayacağını bir kez daha gördük.” söz konusu.
Göktaş, bir otelde düzenlenen “Afet ve Acil Durumlarda Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Hizmetleri Koordinasyonu ve Psikolojik İlk Yardım Eğitim Programı”nda yaptığı konuşmada Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünü kutladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıl önce büyük imkansızlıklar ve zorluklar içerisinde kurulduğunu belirten Göktaş, şöyle konuştu:
“Artık yüzyılı aşmış bir Cumhuriyet’iz. Bugün Türkiye, refahını üretmiş, çağın tüm imkanlarını vatandaşlarına sunan güçlü bir ülkedir. Güzel ülkemizi bizlere büyük bir kahramanlık ve kahramanlıkla miras bırakan atalarımız, Fedakarlık, aynı zamanda omuzlarımıza tarihi bir yük de yükledi. Bu sorumluluğun bilincinde olarak çok çalışıyoruz, çalışmalarımızı sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” devam edeceğiz.”
Geçtiğimiz hafta 8. Aile Şurası’nı “Ailemiz, Türkiye Yüzyılında Geleceğimiz” temasıyla düzenlediklerini hatırlatan Göktaş, ailenin korunmasının her zaman en önemli gündemleri arasında yer aldığını söyledi.
Aileye yönelik tehditleri sadece Türkiye’de değil tüm dünyada insanlık için tehlike olarak gördüklerini belirten Göktaş, şöyle devam etti:
“Aile bütünlüğünü korumak maalesef bazı dönemlerde zorlaşıyor. Felaketler, savaşlar, büyük göçler nedeniyle aileler dağılıyor, parçalanıyor. Bugün Filistin’de gözümüzün önünde yaşanan insanlık dramı da bunun bir örneğidir. Ukrayna’da olanlara yanıt veren ve yardım eli uzatan ilk ülkeler.” Biz de onlardan biriydik. Bugün Filistin aleyhine ilk ses çıkaran biz olduk. İnsani krizin bir an önce sona ermesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her türlü çabayı gösteriyoruz. Değerli hanımefendimizin himayelerinde Filistin’deki baskınlardan etkilenen çocuklar için ne yapmamız gerektiği konusunda harekete geçtik. Kurallar izin verdiğinde, “Gazze’ye gelen tüm sosyal hizmet desteğini ulaştırmaya hazırız. Dünyayı her fırsatta bu zulme karşı tavır almaya çağırıyoruz. Mağdurlara asla sessiz kalmayacağımızı bilinmelidir.” yardım talep ediyoruz.”
“Bu eğitimlere 2 binin üzerinde meslektaşımız katıldı”
Bakan Göktaş, insani krizlere, afetlere ve acil durumlara karşı her zaman hazırlıklı ve donanımlı olmayı gerektiren bir çağda yaşadığımızı ifade etti.
Türkiye’de 6 Şubat’ta deprem yaşandığını hatırlatan Göktaş, ilk andan itibaren afetin etkilerini azaltmaya çalıştıklarını ve her çalışanın büyük bir özveriyle çalıştığını belirtti.
Depremin akut etkilerinin artık geride kaldığını belirten Göktaş, asıl odaklanılması gerekenin afetin uzun vadeli etkileri ve sonuçları olduğunu vurguladı.
Psikososyal destek faaliyetlerinde işçinin donanımının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Göktaş, şöyle konuştu:
“Şu ana kadar Kuveyt Devleti, Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlığımız iş birliğiyle düzenlenen programlarda Çocuklara Yönelik Manevi İlk Yardım Tazeleme Eğitimi, Uzman Danışma Oturumları, Çalışan Çalışanları gibi çeşitli temalarda eğitimler ve uzmanlarla toplantılar gerçekleştirildi. Güçlendirme Grup Çalışmaları, Kendi Kendine Yardım Eğitimleri.Bu eğitimlere 2 binden fazla meslektaşımız katıldı.Bu eğitimler ve meslektaşlarımızın fedakarlıkları sayesinde daha aktif, verimli ve bütünsel bir sosyal anlayış anlayışını hayata geçirmeyi başardık. Bugün yine çok değerli bir eğitimin açılışı için buradayız. 5 gün sürecek olan Afet ve Acil Durumlarda Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Hizmetlerinin Uyum ve Psikolojik Desteği İlk Yardımın önemli olduğuna inanıyorum. Eğitim siz meslektaşlarımı sahada daha da güçlendirecek ve karar alma sistemlerinizi daha sağlıklı temellere oturtacaktır.”
“Bazı arkadaşlarımız depremzede olmasına rağmen bölgede görev yaptı.”
Göktaş, “Güçlü ve büyük Türkiye’nin kimseyi geride bırakmadığını ve bırakmayacağını 6 Şubat depremiyle bir kez daha gördük.” Bu kelimeyi kullandı.
Görev alanlarının prestijiyle vatandaşlara psikolojik ilk yardım, psikososyal destek ve yardım uyumu gibi birçok alanda hizmet verdiklerini belirten Göktaş, deprem bölgesinde 3 milyondan fazla vatandaşa ulaştıklarını anlattı.
Yüzyılın felaketinin ilk anından bu yana 12 bini aşkın işçiyle sahada olduklarını belirten Göktaş, “Bazı arkadaşlarımız kendileri de depremzede olmasına rağmen sahada görev yaptı. Ekipmanlarınız, bireysel ve Mesleki gelişim bizim için çok değerli. Umarım bu eğitimler sırasında eğitmenlerimizin deneyimlerinden mümkün olduğunca faydalanırsınız.” söz konusu.
Konuşmaların ardından katılımcılar, Bakan Göktaş ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev ile günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.