Ekonomi

Yaraları konteyner kent mahallesi sardı

Başak Işık GÖKÇAM

Hatay ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen 11 ilden biri de İskenderun oldu. 407 binanın yıkıldığı ilçede 3 bin 109 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi de yaralandı. Çok sayıda vatandaşın evsiz kaldığı ve sessizliğin hakim olduğu ilçede hayatı yeniden canlandıran ise IC Holding ve IC İbrahim Çeçen Vakfı tarafından oluşturulan 165’i aktif İskenderun Yaşam Alanı ve 200 konteyner. Geniş alana sahip konteyner kent; mutfak, çamaşırhane, banyo, kulüp binası, oyun alanı, spor alanı, öğrenciler için antrenman alanı, soğuk hava deposu, hobi bahçesi, bayan merkezi.

İlgili Makaleler

Birçok kişinin barındığı konteyner kentin değerli bir parçası, kafeteryanın da içinde bulunduğu mutfaktan oluşturuldu. Mutfakta günde 5 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Deprem bölgesinin en büyük sorunlarından biri olan hijyen, holdingin kurduğu İskenderun Yaşam Alanı’nda da öncelikli konu oldu. Sokaktan sokağa ayrılan konteyner kentte tuvaletler ve banyolar hemen hemen her noktada yer alıyor.

Erkeklerin %40’ı işe gidiyor

Havaların ısınmasıyla birlikte konteyner kentlerde yaşanabilecek sıcaklık sorunlarına çözüm üretilmeye başlandığı bilgisini veren Yaşam Alanı Sorumlusu Mehmet Ergüvenoğlu, “Vestel tarafından 100 adet klima gönderildi, montajı yapıldı. Gerektiğinde başlatılacaktır. Ayrıca 100 klima daha gelecek” dedi.

İskenderun’da hayatın yavaş yavaş canlandığını belirten Ergüvenoğlu, şöyle devam etti: “Erkeklerin yüzde 40’ı işe gitmeye başladı. İşini bize kaptıranlar için bir çalışma alanı oluşturma sürecindeyiz. Bunun için defne sabunu yapımı, hasır sepet atölyesi gibi projelerin hazırlıkları içerisindeyiz. Tüm eksiklikleri sırasıyla tamamlayacağız” dedi.

Depremzedelere barınma imkânı sağlanan İskenderun Yaşam Alanı’nda her sokakta mahalle kültürü ortaya çıktı. Enkazdan çıkarılan ve yaşam alanında komşu olarak rastlananlar arasında Celile Yeşil, Songül Birol ve Berna Daşkıran da bulunuyor. Birbirlerini daha önce tanımayan ancak konteyner kentte yakın arkadaş olan hanımlarımız, birbirlerini güçlendirmeyi de başardılar. Üniversite öğrencisi Songül Birol, “Deprem bize cehennemi yaşattı, biz de cenneti burada gördük” diyen Songül Birol, bölgedeki internetin yetersizliğinden de şikayetçi oldu.

Konteyner kente gönderilen internet alıcısının yetersiz olduğunu söyleyen Birol, “İlk ay operatörler bizden ücret almadı ama şimdilik fatura ödemek zorunda kalıyoruz. Oğluma internet yetmiyor, buraya gönderilen alıcı sayısı da yetersiz. İbrahim Çeçen Vakfı bize her türlü imkanı sundu ve sunmaya devam ediyor ama operatörlerin de desteğine ihtiyacımız var. Çünkü internet oğluma yetmiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu