Haber

Silah uzmanı gazi

HAKKARİ’nin Çukurca ilçesinde 2005 yılında PKK’lı teröristlerle girilen çatışmada yaralanarak gazi olup, bacağına platin takılan, buna karşın terörle çaba operasyonlarında vazife almaya devam eden astsubay Koray Gürbüz, 2013’te emekli oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterindeki tüm silahları kullanma kabiliyetine sahip olan Gürbüz, şimdi yıllarca hizmet ettiği, TSK için askeri eser ve projeler geliştiren savunma sanayi firmasında ‘silah uzmanı’ olarak çalışıyor.

Koray Gürbüz, 14 yaşında girdiği askeri liseden 1993 yılında mezun oldu ve birebir yıl Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda astsubay olarak göreve başladı. Gürbüz, Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında birçok operasyona katıldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve sınır ötesinde terörle mücadeleye yönelik yürütülen önemli operasyonlarda görev aldı. 2003’te Kayseri 1’inci Komando Tugay Komutanlığı’na geçen Gürbüz, 2005’te Hakkari’nin Çukurca ilçesinde PKK’lı teröristlerle girilen çatışmada yaralanarak gazi oldu. Sağ bacağında platin bulunan ve buna rağmen Yüksekova, Irak’ın kuzeyi ve Siirt Pervari’de terörle mücadelede görev almaya devam eden Gürbüz, 2008’den 2013’e kadar da Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı’nda görev yaptıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrıldı.

İlgili Makaleler

SAVUNMA SANAYİ ŞİRKETİNDE SİLAH UZMANI OLDUTürk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki tüm silahları kullanma kabiliyetine sahip olan ve bu silahların tüm özelliklerine ilişkin bilgisi olan gazi Gürbüz, 2019’dan itibaren ise TSK için askeri eser ve projeler geliştiren savunma sanayi firmasında ‘silah uzmanı’ olarak çalışıyor. SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri bünyesinde Simülasyon Sistemleri Direktörlüğü’nde görev yapan Gürbüz, askeri personel için tasarlanan simülasyon eğitim projelerinde kullanılan silah ve diğer teçhizatın gerçeğiyle bire bir uyumlu olması noktasında mühendislere destek oluyor.’ASKERİ BİRİKİMİMİ ANLATIYORUM’TSK’dan emekliye ayrıldıktan sonra bacağındaki platinlerle 2018’de Everest’e tırmanış da yapan Gürbüz, hayatının her periyodunda orduya hizmet ettiğini söyledi. 14 yaşından itibaren elde ettiği deneyimleri artık askeri çalışanın eğitimlerine yönelik projeler geliştiren savunma sanayi şirketinde kullandığı için çok memnun olduğunu belirten Gürbüz, “Simülasyon Sistemleri Direktörlüğü’nde askeri projelere bakıyorum. Burada ‘Sistem Mühendisliği’ ve ‘Yazılım Mühendisliği’nde görev yapan mühendis arkadaşlarıma; askeri cihazlar, gece görüş dürbünleri, termal dürbünler, askeri silah sistemleri konusunda destek oluyorum. Askeri birikimlerimi onlara anlatmaya çalışıyorum” dedi.’GERÇEĞE EN YAKIN OLMASINI SAĞLIYORUM’Gürbüz, askeri işçinin eğitimleri için geliştirilen simülasyon eğitimlerinde kullanılacak simüle dürbün ve öbür askeri teçhizatın gerçeğe en yakın olması konusunda takviye olduğunu belirterek, “Bizim üretmiş olduğumuz dürbünler gerçek dürbünlerle birebir aynı; ancak simüle dürbünler bunlar. Bu dürbünler, interaktif bir dershane içinde kullanılan dürbünler. Bu dürbünlere biz dışarıdan bir imaj basarak ekrandan o imgeyi almaya çalışıyoruz. Natürel bu dürbünlerin bir sürü özelliği var. Mesela yakınlaştırma özelliği var. Ara ölçme şebekeleri var, içinde bir sürü işlevi var. Ben burada yazılımcı arkadaşlara, bu işlevleri nasıl kullanacağını, sistemin simüle dürbüne nasıl aktarılacağı konusunda takviye olmaya çalışıyorum. Tıpkı vakitte da sistem mühendisliği tarafında, dürbünlerin tasarımı ve üretiminin gerçeğe en yakın biçimde olmasını sağlıyorum” diye konuştu. .

Gürbüz, şirket olarak Güney Kore’nin 5’inci kuşak savaş uçağı programının, uçaklar arası simülasyon bilgilerinin aktarılması, kol içi bilgilerinin paylaşılmasını sağlayan veri linkini geliştirip, teslim ettiklerini de kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu