Ekonomi

İklim Finansmanı Hızlandırma (CFA) programı için başvurular başladı

PwC Türkiye tarafından yürütülen ve karbon salımını azaltmaya yönelik projelerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan İklim Finansmanı Hızlandırıcı (CFA) küresel güçlendirme programının 3.’sü için başvurular başladı. Türkiye genelinde iklim teknolojileri, enerji, ulaşım, sanayi, ormancılık ve atık yönetimi gibi branşlardan seçilecek en fazla 10 proje için teknik altyapı sağlanacak, yerli ve yabancı yatırımcılarla temas imkanı yaratılacak.

PwC Türkiye tarafından yürütülen ve Birleşik Krallık Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Karbon Departmanı (DESNZ) tarafından desteklenen, iklim kriziyle ilgili projeler geliştirmeyi amaçlayan İklim Finansmanı Hızlandırıcı (CFA) programı, iklim kriziyle mücadele için finansman ihtiyacı olan projeleri desteklemeye başladı. üçüncü zaman. Kapasite geliştirme, finansal kaynaklara erişim, ağ kurma ve tanınma gibi başlıklarda karbon emisyonu azaltım projelerine fırsat sağlayan programa başvurular 29 Mayıs 2023 tarihine kadar devam edecek.

İlgili Makaleler

CFA programı, ülkeleri küresel sıcaklık artışını 1,5°C’ye kadar durdurmaya teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin de içinde bulunduğu dokuz ülkede yürütülmektedir. PwC Türkiye, PwC’nin 2030 yılına kadar küresel ölçekte gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği ‘net sıfır emisyon’ hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor; Doğaya ve sürdürülebilir ekonomiye katkı vizyonu çerçevesinde, CFA’nın iklim krizi odaklı projelerin geliştirilmesi ve finansmana erişiminin kolaylaştırılması çalışmalarına destek vermektedir.

PwC öncülüğünde Türkiye’de ilk fazı 2021 yılında başlayan CFA programı, proje geliştiricilere teknik ve finansal hazırlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal içerme konularında uzman desteği ve eğitim sağlıyor. Ayrıca hem ulusal hem de uluslararası finans ve kamu kuruluşları ile bilgi paylaşımı ve eğitim olanakları sunmaktadır. Bu eğitimlerin ardından İstanbul ve Londra’da planlanan yatırımcı etkinliklerinde, proje geliştiricileri ile finansörleri bir araya getirmek ve projelerin uygun finansmana ulaşmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

‘Sürdürülebilirlik yolculuğunun her aşamasında yanınızdayız’

PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Mevlüt Akbaş , proje hakkında şunları söyledi: “PwC Türkiye olarak sunduğumuz kapsamlı ESG ve sürdürülebilirlik hizmetleri ile her alandaki kurumların stratejisini doğru ve sağlam adımlarla inşa ediyor, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma sürecinde gerekli aksiyonları belirliyoruz. uygulamalarına temel oluşturmak ve sürdürülebilirlik yolculuğunun her aşamasında yanlarında olmak. Bu hizmetlerin değerli bir kısmı da şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak finansmana erişimine aracılık etmektir. Karbon salınımını azaltıcı nitelikteki projeleri daha ekonomik hale getirmeyi ve finansmana erişimlerini kolaylaştırmayı amaçlayan CFA Türkiye Programı’nın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. CFA, proje geliştiricilere teknik ve finansal hazırlık, bilgi paylaşımı ve finansmana erişim konularında tamamen ücretsiz destek vermekte, proje geliştiricilerin yerli ve yabancı yatırımcı ağlarına erişimini sağlamayı amaçlamaktadır.”

CFA Türkiye’nin ilk aşamasında (2021-2022) toplam altı proje, ikinci aşamasında (2022-2023) sekiz proje seçildi. Bu projeler, dört ay boyunca teknik, finansal, karbon emisyonu azaltımı, azaltım potansiyeli, toplumsal cinsiyet ve sosyal içerme eğitimleri ile desteklenmiştir. İkinci aşamada ise tüm CFA ülkelerini kapsayan 15 proje arasından CFA Türkiye’den seçilen dört proje – Biotrend, Evreka, GIO ve Werover – Mart 2023’te Londra’da yatırımcılarla buluştu.

CFA Türkiye’nin bu üçüncü aşamasında iklim teknolojileri, enerji, ulaşım, sanayi, ormancılık ve atık yönetimi gibi departmanlardan en fazla 10 karbon azaltım projesi seçilecek. Seçilen projelerin yatırım süreçleri için ön hazırlıkları esas alınacak, ardından İstanbul ve Londra’daki potansiyel yatırımcılarla buluşturulacaktır.

Aday projelerde hangi kriterler aranır?

CFA Türkiye aşağıdaki kriterleri karşılayan projeleri desteklemektedir:

  • Doğrudan veya dolaylı olarak sera gazı emisyonlarının azaltılması açısından iklim üzerinde ölçülebilir sonuçlar sağlamak üzere tasarlanan,
  • Toplamda 5-150 milyon USD ortasında finansman ihtiyacı,
  • Projenin en az ön fizibilite aşamasında olması,
  • Uzun vadeli getiri sağlayacak bir iş modeline sahip olmak,
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal içermeyi artırıcı etkileri olması artı olarak kabul edilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu